Poznawanie kuchni innych krajów może być sporym wyzwaniem. W końcu najlepiej byłoby zasmakować oryginalnych dań sporządzonych w lokalnych restauracjach.
Inną opcją jest zakupienie lokalnych składników i przygotowanie posiłków w domu według tamtejszej receptury. Bardzo często jednak wiąże się to z nieudanymi eksperymentami kulinarnymi. Dlatego na początek przygody z kuchnią danego kraju warto wypróbować przekąski. Oto kilka propozycji prosto z Ukrainy.
Ukraińska słonina
Ukraińcy są prawdziwymi wielbicielami słoniny i potrafią ją przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Słoninę można nie tylko wędzić, ale także suszyć czy wykorzystywać ją do tworzenia przetworów. Popularna jest słonina konserwowa, ale można spotkać ją nawet w postaci kiszonki. W tamtejszych regionach słoninę przyrządzaną na sposób ukraiński określa się jako sało. Świetnie komponuje się ze swojskim pieczywem w towarzystwie kiszonych ogórków oraz wysokoprocentowych alkoholi.
Przekąski rybne
Ryby oraz wyrabiane z nich przetwory są bardzo popularną przekąską na Ukrainie. Warte spróbowania są szczególnie ryby suszone, które charakteryzują się intensywnym smakiem oraz zwartą strukturą. Doskonale sprawdzą się jako zakąska do wódki. Podobnie jak w Polsce na Ukrainie chętnie spożywa się także ryby wędzone, a także rybne konserwy, takie jak szproty w oleju czy pomidorowym sosie. Natomiast przekąska, które nie jest tak popularna w Polsce to wątroba z dorsza. Spożywanie jej przynosi wiele korzyści prozdrowotnych ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3. Ma delikatną konsystencję, intensywny rybny smak i doskonale sprawdza się jako przekąska w towarzystwie pieczywa.
Zefiry
Zefiry to słodka propozycja, której wprost nie można pominąć. Są lekkie jak chmurka, mają słodki, owocowy smak i przepięknie prezentują się na stole. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Warto ich spróbować nie tylko ze względu na to, że są pyszne, ale także stosunkowo niskokaloryczne. Zefir wykonuje się z przecieru owocowego, cukru, białek jaj, wody oraz agaru, który nadaje w całości delikatnej niepowtarzalnej konsystencji.
Słonecznikowa chałwa
Ukraińcy uwielbiają chałwę, jednak nasi wschodni sąsiedzi najczęściej nie wyrabiają jej z ziaren sezamu. Do stworzenia słodkiego bloku wykorzystują nieco bardziej lokalny produkt, jakim są ziarna słonecznika. Swoją słodycz chałwa zawdzięcza karmelizowanemu cukrowi lub dodatkowi miodu. Oprócz tego możemy znaleźć także chałwy w różnych wariantach smakowych, na przykład waniliową, czekoladową, z dodatkiem orzechów czy bakalii. To świetna propozycja na zdrową przekąskę ze względu na dużą zawartość cennych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Oczywiście jest to produkt kaloryczny, więc należy stosować go z umiarem. Sprawdzi się także jako dodatek do lodów, deserów czy ciast.
Godne uwagi są także dania i potrawy innych krajów. Niezwykle aromatyczna i bogata jest kuchnia gruzińska, w której możemy znaleźć pełny smaku paprykowym sos adżika czy wyrabiane z winogron churczchele.
Portal eBarlinek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy - są one niezależnymi opiniami czytelników portalu. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy zawierających: wulgaryzmy, treści rasistowskie, treści nie związane z tematem, linki, reklamy, "trolling", obrażające innych czytelników i instytucje. Czytelnik ponosi odpowiedzialność za treść wypowiedzi i zobowiązuje się do nie wprowadzania do systemu wypowiedzi niezgodnych z Polskim Prawem i normami obyczajowymi.
MRS ENGLISH - Język Angielski w małych grupach.Klasy 5 - 7, egzamin 8-klasisty, dorośli.
Działamy w branży elektrycznej i monitoringu Wykonujemy: - Instalacje elektryczne - Instalacje fotowoltaiczne - monitoring ...
wachlarz naszych usług: - Obsługa geodezyjna inwestycji - Tyczenie hali - Tyczenie budynku - sporządzanie map do celów proje...
Dodaj komentarz